Taantumapelkojen helpottaminen, osakkeiden nousuvire ja säästämisen muuttuminen joka tytön ja pojan asiaksi saivat suomalaiset sijoittamaan sankoin joukoin viime vuoden lopussa. Säästämisen uudet muodot pitävät rahastojen kysynnän kasvussa.
Kotitalouksien suosimat yhdistelmärahastot saivat viime vuoden viimeisellä neljänneksellä yli 40 000 uutta osuudenomistajaa. Lisäys on suurin lähes viiteen vuoteen. Tieto käy ilmi S-Pankin neljä kertaa vuodessa ilmestyvästä Rahastopörssi-selvityksestä (PDF).
Kaikkiaan noin miljoona suomalaista sijoittaa erilaisiin rahastoihin. Suomalaiset suosivat etenkin yhdistelmärahastoja, joita on perinteisesti omistettu kaikkein yleisimmin. Yhdistelmärahastot hajauttavat varansa sekä osake- että korkomarkkinoille. Rahastopörssi kertoo, mitä tavallisen rahastosäästäjän sijoituksille kuuluu ja mitä tulevilta kuukausilta on lupa odottaa.
S-Pankin päästrategin Lippo Suomisen mukaan vuosi 2019 käynnistyi synkkien odotusten vallassa, kun sijoittajat toipuivat loppuvuoden 2018 pörssilaskusta ja pelkäsivät taantumaa. Lopulta vuosi oli täynnä iloisia yllätyksiä.
”Talouskasvun hidastuminen jäi meillä ja muualla vähäiseksi, mikä siivitti sijoitusmarkkinat poikkeuksellisen ripeään nousuun”, Suominen kertoo.
Osakkeet tuottivat 20–30 prosenttia markkinoista riippuen, ja korkojen painuttua yhä alemmas joukkolainatkin tuottivat kymmenen prosentin molemmin puolin. Yhdistelmärahastot hyötyivät molempien omaisuuslajien hyvästä vedosta ja niiden arvot nousivat keskimäärin lähes 15 prosenttia viime vuonna.
(Tiedote jatkuu videon jälkeen.)
Sijoittaminen yhä helpompaa
Myös kotimaiset sijoittajat pääsivät nauttimaan markkinoiden noususta lisääntyvissä määrin, sillä yhdistelmärahastot houkuttelivat rahaa koko vuoden ajan. Edes vuodenvaihteen heikkous ei kääntänyt rahavirtoja rahastoista ulospäin, vaikka merkintätahti hidastui. Vuoden lopussa sijoittajat uskalsivat lähteä tekemään uusia sijoituksia sankoin joukoin.
Suominen muistuttaa rahastojen suosion kasvaneen vakaasti jo pitkään. Vuonna 2010 yhdistelmärahastoissa oli runsaat puoli miljoonaa osuudenomistajaa. Kymmenessä vuodessa osuudenomistajien määrä on tuplaantunut, sillä nyt heitä on yhdistelmärahastoissa jo reilut 1,1 miljoonaa.
”Kasvuvaraa toki on aina, mutta olemme olleet jo pitkään hyvällä tiellä”, Suominen kertoo.
Rahastojen suosion kasvun taustalla on useita tekijöitä. Esimerkiksi sijoitusmyönteisyys on Suomessa nousussa. Tämä näkyi EVAn tuoreessa kyselyssä, jossa 62 prosenttia vastaajista arvioi sijoittamisen olevan hyvä keino lisätä vaurautta. Myös talouskasvun sitkeä jatkuminen, osakemarkkinoiden pitkä nousu ja pankkitilien matalat korot ovat rohkaisseet sijoittamaan.
”Viime vuodet ovat kerta toisensa jälkeen opettaneet, että osakkeiden nousu ei helpolla katkea, ja onneksi suomalaiset ovat myös oppineet, että jokaisesta klikkiotsikosta ei kannata hermostua”, Suominen sanoo.
Myös uudet säästömuodot ovat madaltaneet sijoittamisen kynnystä. Yhä useampi on ryhtynyt kuukausisäästäjäksi. Kuukausisäästäminen poistaa sijoittajalta liiallista huolta markkinatilanteesta, sillä sijoitus lähtee tililtä automaattisesti. Samalla kuukausisäästäminen hajauttaa sijoituksia ajallisesti, mikä pienentää pettymysten riskiä.
”Toinen vahvasti kasvava, sijoittamiseen ohjaava uudistus on mikrosäästäminen, jossa ohjataan ennalta päätetty summa yhdistelmärahastoon jokaisen korttiostoksen yhteydessä. Lisäksi markkinoille on tullut uusia, entistäkin edullisempia yhdistelmärahastoja, mikä houkuttaa säästämään. Yhdistelmärahastojen vahva suosion kasvu osoittaa, että sijoittajat kaipaavat hyvin hajautettuja ja helppoja avaimet käteen -ratkaisuja”, Suominen kertoo.
Lähde: S-Pankki