Asuntolainahakemusten määrä elpyi – OP:lle tulleiden lainahakemusten määrä kaksinkertaistui

OP:lle tuli toukokuun lopussa 100 prosenttia enemmän asuntolainahakemuksia kuin huhtikuun alussa. Asuntolainaa myös haetaan huomattavasti aiempaa useammin verkossa.

Asuntolainahakemusten määrä laski voimakkaasti koronakriisin käynnistyttyä. Alimmillaan OP:lle tulleiden asuntolainahakemusten määrä oli huhtikuun ensimmäisellä viikolla, mutta sen jälkeen kokonaisluku lähti nopeasti nousemaan. Toukokuun viimeisellä viikolla hakemuksia jätettiin jo kaksinkertaisesti verrattuna huhtikuun alun tasoon.

– Asuntolainahakemusten määrän kasvu kertoo kuluttajien luottamuksen palautumisesta ja siitä, että toive uudesta kodista tai sijoitusasunnosta on edelleen aktiivinen. Koronarajoitusten lieventämisen alettua nähtiin ensin nopeasti, kuinka mökkikauppa elpyi. Tämän jälkeen palasivat ensiasunnon ostajat. Nyt näyttää siltä, että suomalaiset ovat myös palaamassa asuntomarkkinoille, kertoo OP:n asuntorahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie.

Etenkin Turun, Tampereen ja Helsingin seudulla asuntolainoja haettiin OP:lta tammi-toukokuussa jopa enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Näillä alueilla myös sijoitusasuntolainojen kysyntä on elpynyt nopeasti toukokuun aikana. Vapaa-ajan asuntoihin haetaan lainoja huomattavasti viime vuotta enemmän liki kaikkialla Suomessa. Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä haettiin toukokuun aikana lainoja vapaa-ajan asuntoihin yli kaksinkertaisesti viime vuoden toukokuuhun nähden. Toukokuussa haettiin 79 prosenttia enemmän lainoja vapaa-ajan asunnon ostoon.

Asuntokauppa siirtyi yhä vahvemmin verkkoon

Asuntomarkkinoiden elpymisestä kertoo myös asuntonsa myynnistä kiinnostuneiden asiakkaiden digitaalisten yhteydenottojen määrä. Toukokuun lopussa yhteydenottojen lukumäärä oli OP Kodin osalta noin 150 prosenttia korkeampi kuin huhtikuun alussa.

Asuntolainahakemus tehdään yhä useammin digitaalisesti. Nyt jo 85 prosenttia asuntolainahakemuksista jätetään verkossa, kun vuosi sitten lainahakemuksista 75 prosenttia tehtiin digitaalisesti. OP:lta voi saada myös asuntolainapäätöksen täysin digitaalisesti.

– Tänä keväänä OP Kodin välittäjät ovat käynnistäneet etäesittelyt, joiden perusteella on tehty jo ensimmäinen asuntokauppakin. Haluamme kaikin tavoin edistää asuntokaupan digitalisoitumista, ja koronakeväänä asiakkaat ovat osoittaneet pitävänsä digitaalista asiointia turvallisena, houkuttelevana ja sujuvana, Christie sanoo.

OP on Suomen suurin asuntolainoittaja, jonka markkinaosuus asuntolainakannasta on noin 40 prosenttia.

Lähde: News Cision