Suomalaisten osakesuosikit vuonna 2019 olivat Nokia, Spotify, Swedbank ja Bayer – sijoitukset kasvoivat erityisesti Yhdysvalloissa

Suomen osuus Danske Bankin suomalaisasiakkaiden osakekaupasta laski vuonna 2019. Nousussa on erityisesti Yhdysvaltojen markkinat, jossa vaihdetuin osake oli Spotify.

Pörssivuosi 2019 teki suomalaisista kansainvälisempiä sijoittajia, sillä Danske Bankin suomalaisasiakkaiden tekemät sijoitukset jakaantuivat eri puolille maailmaa. Suomeen tehtyjen osakekauppojen osuus laski 81 prosenttiin, kun vuotta aiemmin osuus oli ollut lähes 87 prosenttia ja vuonna 2016 lähes 90 prosenttia.

Osuuttaan suomalaisten osakekaupoista ovat viime vuosina kasvattaneet Yhdysvallat ja Saksa. Yhdysvalloissa tehdään nyt 8,2 prosenttia kaupoista. Ruotsin osuus taas on puolittunut kahdessa vuodessa 2,7 prosenttiin.

”Kehitys on tervettä, sillä Helsingin pörssin yhtiöt eivät tarjoa riittävää maantieteellistä hajautusta. Helsingin pörssissä painottuvat lisäksi vahvasti sykliset teollisuusyhtiöt. Yhdysvaltojen osuus maailman osakemarkkinoista on selvästi suurin, joten on luontevaa etsiä sijoituskohteita myös sieltä”, sanoo Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Danske Bankin asiakkaiden osakekaupoista tehty vertailu on kuvaava, sillä pankin kaupankäyntipalkkiot ovat samat kaikilla markkinoilla. Näin edullisemmat välityspalkkiot eivät ohjaa sijoituksia Suomeen.

Kivipellon mukaan nyt osakesäästötilille voi olla viisasta hankkia myös ulkomaisia osakkeita, vaikka verokitka syö osinkotuottoa verrattuna suomalaisiin yhtiöihin. Danske Bankin osakesäästötilillä toimeksiannot maksavat 2 euroa kaikilla markkinoilla vuoden 2020 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana.

”Valittaessa osakkeita osakesäästötilille kannattaa muistaa, että osinko on vain yksi osa tuottoa. Iso osa amerikkalaisista yhtiöistä tekee tuottoa sijoittajilleen arvonnousun kautta ja tästä voi hyötyä tekemällä kauppoja osakesäästötilillä”, Kivipelto sanoo.

Suosikkiyhtiössä korostuvat tutut yhtiöt

Eniten kauppaa keränneet osakkeet ovat pääasiassa tunnettuja yhtiöitä. Suomessa ostetuimpien, myydyimpien ja vaihdetuimpien osakkeiden listalta löytyvät Nordea, Nokia, Outokumpu ja Neste. Ostetuimpien osakkeiden listan kärkeen nousi tänä vuonna Nokia.

Yhdysvalloissa kärjessä ovat musiikkipalvelu Spotify, rahansiirtopalvelu Moneygram, kasvispihvejä kehittävä Beoynd Meat sekä FAANG-yhtiöihin laskettavat Apple, Amazon ja Google, joka on pörssissä emoyhtiönsä Alphabetin nimellä.

”Vaikuttaa siltä, että suomalaissijoittajat hakevat Yhdysvalloista toisaalta kuluttajayrityksiä ja toisaalta yhtiöitä, jollaisiin ei Suomessa voi sijoittaa. Teslan ja Beyond Meatin nouseminen listalla korkealle voi liittyä haluun sijoittaa yhtiöihin, jotka hyötyvät ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun tuomasta kasvupotentiaalista ja vastuullisen sijoittamisen suosion noususta.”

Ruotsissa eniten vaihtoa keräsivät Swedbank, Hennes & Mauritz ja Ahsell. Saksalaisista yhtiöistä eniten kauppaa keräsivät lääkeyhtiö Bauer ja puolijohdevalmistaja Infineon.

Sijoitukset maittain

OSAKEKAUPAT MAITTAIN VUONNA 2019

        
Maa2016201720182019 
Suomi89,4 %87,0 %86,6 %81,0 % 
Ruotsi3,8 %5,0 %2,8 %2,7 % 
USA2,3 %2,4 %3,4 %8,2 % 
Saksa1,4 %1,9 %2,1 %2,4 % 
Norja1,2 %1,5 %1,3 %1,4 % 
       
LÄHDE: Danske Bank      
       
YHDYSVALLAT      
VAIHDETUIMMATOsuusMYYDYIMMÄTOsuusOSTETUIMMATOsuus
Spotify Technology SA (USD)7,2 %Spotify Technology SA (USD)6,5 %Spotify Technology SA (USD)8,1 %
MoneyGram International Inc.2,9 %Beyond Meat Inc.2,9 %Bloom Energy Corp Share3,7 %
Apple Inc.2,2 %MoneyGram International Inc.2,8 %Apple Inc.3,2 %
Tesla Inc (US)2,1 %Tesla Inc (US)2,5 %MoneyGram International Inc.3,0 %
Beyond Meat Inc.1,8 %Amazon.com2,0 %Alphabet Inc A2,0 %
      
RUOTSI      
VAIHDETUIMMATOsuusMYYDYIMMÄTOsuusOSTETUIMMATOsuus
Swedbank AB A4,5 %Swedbank AB A5,3 %Ahlsell AB7,8 %
Hennes & Mauritz AB B3,9 %ABB Ltd. (SE)3,6 %Hennes & Mauritz AB B5,2 %
Ahlsell AB3,7 %Nordea Bank Abp (SE) SEK3,3 %SEB AB A3,9 %
Ericsson, Telefon AB LM B3,5 %Ericsson, Telefon AB LM B3,3 %Ericsson, Telefon AB LM B3,8 %
SEB AB A3,3 %Attendo AB2,9 %Swedbank AB A3,6 %
      
SUOMI      
VAIHDETUIMMATOsuusMYYDYIMMÄTOsuusOSTETUIMMATOsuus
Nordea Bank Abp (FI) EUR12,2 %Nordea Bank Abp (FI) EUR14,5 %Nokia Oyj (FI)11,9 %
Nokia Oyj (FI)12,0 %Nokia Oyj (FI)12,2 %Nordea Bank Abp (FI) EUR9,8 %
Outokumpu Oyj9,9 %Outokumpu Oyj10,1 %Outokumpu Oyj9,6 %
Neste Oyj5,9 %Neste Oyj5,8 %Neste Oyj5,9 %
Sampo Oyj A4,3 %Sampo Oyj A5,3 %Fortum Oyj4,4 %
SAKSA      
VAIHDETUIMMATOsuusMYYDYIMMÄTOsuusOSTETUIMMATOsuus
Bayer AG7,5 %Bayer AG7,7 %Bayer AG7,3 %
Infineon Technologies AG6,2 %Infineon Technologies AG6,2 %Infineon Technologies AG6,2 %
Allianz SE5,5 %Deutsche Bank AG (Regd.)5,5 %BMW Bayerische Motoren-Werke AG (Ord)5,7 %
Deutsche Bank AG (Regd.)5,5 %Allianz SE5,4 %Allianz SE5,5 %
BMW Bayerische Motoren-Werke AG (Ord)5,4 %BMW Bayerische Motoren-Werke AG (Ord)5,0 %Deutsche Bank AG (Regd.)5,4 %

LÄHDE: Danske Bank

Tietoa vertailusta

  • Osakkeiden ostomaat perustuvat Danske Bankin suomalaisten asiakkaiden tekemiin kauppoihin vuonna 2019.

Tietoa Danske Bankin sijoituspalveluista

  • Danske Bankin kautta voi ostaa osakkeita seuraavista maista samalla välityspalkkiolla: Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja, USA, Saksa, Iso-Britannia, Ranska, Italia, Sveitsi, Kanada, Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Portugali, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tsekki, Unkari, Meksiko.
  • Välityspalkkiot ovat minimissään 2-8 euroa kaupankäyntiaktiivisuudesta riippuen.
  • Kattavat markkinainformaatio, uutis- ja analyysipalvelut sekä analyysityökalut saatavilla. Monipuolisilla Sijoittajan lisäpalveluilla asiakas voi räätälöidä kaupankäyntipalvelut juuri omia tarpeitaan vastaavaksi sijoituspäätösten tekemiseksi.

Lähde: SST Info