Asuntolainojen lainakatto palautetaan 90 prosenttiin – tätä se tarkoittaa

Keväällä jyllännyt koronapandemia vaikutti myös asuntomarkkinoihin, jonka vuoksi Finanssivalvonta on päättänyt nostaa lainakattoa.

Finanssivalvonta palauttaa asuntolainojen lainakaton 90 prosenttiin ja se tulee koskemaan kaikkia muita paitsi ensiasunnon ostajia. Lainakattoa laskettiin vuonna 2018, kun huolet kotitalouksien velkaantumisesta yltyivät. Säästöpankin henkilöasiakkaiden liiketoimintajohtaja Markus Laurin mukaan muutos auttaa asuntomarkkinoilla sekä myyjiä että ostajia. 

”Muutos on perusteltavissa asuntomarkkinoiden tukemiseksi sekä ostajan että myyjän näkökulmasta. Elämäntilanteiden muuttuessa on luonnollista, että asunnonvaihtotarpeita tulee. Koronatilanne on hetkellisesti vaikuttanut asuntomarkkinoihin ja on hienoa, että Finanssivalvonta reagoi asiaan nopeasti lainakaton palauttamisen kautta” Lauri kertoo.  

Lainakaton nosto turvaa työvoiman liikkuvuutta

Lainakaton nosto tukee asuntokauppaa, mutta on myös tärkeä toimi työvoiman liikkuvuuden turvaamiseksi. Lainakatto tarkoittaa, että asuntolainaa saa enimmillään 90 prosenttia suhteessa lainan vakuuksien arvosta.

”Esimerkiksi kasvukeskuksiin muutto on mahdollistettava. Henkilö on saattanut esimerkiksi maksaa pitkään jo omaa asuntoaan, mutta jos asuntokauppa ei kyseisellä alueella käy, saattaa myös unelmien työpaikka uudessa asuinpaikassa jäädä haaveeksi,” Lauri kommentoi. 

”Hintoja ei saa piilotella”

Lauri mainitsee, että erityisen tarkkana on oltava suurien yhtiölainaosuuksien, yhtiölainojen ylipitkien lyhennysvapaiden sekä vuokratun tonttimaan kanssa. Asuntomarkkinoiden alueellinen kysynnän ja tarjonnan epätasapaino on sysännyt asuntojen hintojen kehityksen eri urille isoissa kaupungeissa ja taantuvilla alueilla. Kasvaneet yhtiölainaosuudet ovat olleet markkinoiden tapa yrittää kuroa tätä kuilua umpeen.

”Hintoja ei saa piilotella ja velka on aina maksettava takaisin. Näitä asioita käymme päivittäin asiakkaidemme kanssa läpi, tehtävämme on auttaa näkemään metsä puilta ja ymmärtää omat talouden mahdollisuudet realistisesti ja turvallisesti, ” Lauri kiteyttää.