Oma talous tasapainoon – tässä viisi vinkkiä

Talouden tasapainoittaminen tarkoittaa sitä, että tekee parhaansa pystyäkseen maksamaan omat laskunsa ajallaan, ja elämään kuitenkin täysipainoista elämää. Täysipainoinen elämä tarkoittaa työtä tai tekemistä, asuntoa, ruokaa, harrastuksia, sosiaalista elämää ja terveyttä. Yksi talouden tasapainon peruspilari on suunnittelu, varsinkin jos taloutesi on tiukoilla.

Tiukan talouden vinkki numero yksi

Älä maksa turhia kuluja. Jos sinulla on esimerkiksi kolme erillistä osamaksuluottoa tai pientä lainaa, voi olla että maksat jokaisesta laskusta jonkinlaisen muutaman euron käsittelykulun korojen päälle. Mitä jos voisit yhdistää pienet lainasi, ja säästäisit näissä ylimääräisissä kuluissa.

Lainat.fi tarjoaa tähän ratkaisun. Voit yhdeltä sivustolta tehdä lainahakemuksen ja saada useamman lainatarjouksen. Se, että saat tarjouksen, ei tarkoita, että sitä on pakko hyväksyä. Lainatarjouksen avulla voit kuitenkin helposti laskea, mitä säästät jos teet tällaisen yhdistelmälainan. Jotkin lainanmyöntäjät jopa itse hoitavat nuo erilliset lainat pois.

Älä kuluta turhaan

Toisena vinkkiä on vanhan kansan viisaus: älä kuluta turhaan. Ei siitä nimittäin hirveän kauan ole kuin kaupoissa ei ollut sellaisia valikoimia kuin nykyään. Esimerkiksi olutta oli maksimissaan viittä tai kuutta merkkiä, kun nyt isoissa tavarataloissa voi olla yli sata eri merkkiä. Tai pesupulveria oli yhtä tai kahta merkkiä, ja nyt niitä on kokonainen hyllyrivistö. Tämä helposti aikaansaa sen, että ostamme vaikka emme tarvitsisi. Jos haluat tasapainoittaa talouttasi, älä osta turhaan vaan siksi, että ostaminen on kivaa.

Muutenkin turhan ostamista pitäisi välttää. Meidän tulisi miettiä kokonaisvaltaisesti vastuullisuuttamme tulevaisuudesta, emmekä me voi kaikki kuluttaa täällä maapallolla, kuten me länsimaalaiset teemme.

Huolehdi itsestäsi

Joskus ei mieti sitä, kuinka suuri merkitys omalla terveydellä on talouteen. Vasta jos terveys menee, voi oma talous kohdata ennennäkemättömän kriisin. Pidä siis huolta että syöt kohtuullisen säännöllisesti, liikut ja nukut – eli huolehdit itsestäsi. Kun on hyvässä tai edes kohtuullisessa kunnossa, pystyy kestämään stressiäkin paremmin.

Säästä jos suinkin voit

Jo pieni kuukausittainen säästö tarjoaa mahdollisuuden rakentaa puskuria pahan päivän varalle. Aina ei ole varaa säästää, ja joskus joutuu käyttämään säästöjä elämiseen, mutta aina kannattaa yrittää säästää. Pankin kanssa voi tehdä vaikka kuukausittaisen säästösopimuksen, että haluessaan voi laittaa sen 50 euroa tai 100 euroa kuukaudessa esimerkiksi rahastoihin, jotka ovat kohtuullisen turvallisia sijoituskohteita pitkällä aikavälillä tarkasteltuna.

Säästäminen on jopa helpompaa silloin, jos sinulla on jokin tavoite. Takuusäätiö neuvoo hyvin:

On paljon syitä, miksi tuntuu, että säästöön ei jää mitään. Mutta jos joskus haluat ostaa oman kodin, käydä lomamatkalla tai jäädä eläkkeelle huoletta, on pakko opetella, miten rahaa saa myös säästöön. Jos ajattelet, että voit lykätä säästämistä myöhemmälle iälle, kannattaa tutustua korkoa korolle ilmiöön. On paljon kannattavampaa ja helpompaa säästää vähän nyt kuin paljon myöhemmin.

Mieti että, jos säästät joka päivä 3 euroa, se tekee vuoden aikana 1 000 euroa.

Kokeilen käteisen käyttämistä

Kokeile yhden viikon ajan kuluttamista siten, että et saa käyttää lainkaan korttejasi. Itseasiassa sinun kannattaa suunnitella tämä viikko jo hyvissä ajoin etukäteen, sillä saat nykyään pankeista rahaa vain ehkä kerran viikossa. Voit luonnollisesti nostaa rahaa kaupan kassalta tai automaatilta, mutta kokeileppa siten, että otat kertaalleen sopivaksi katsomasi summan lompakkoon ja elä sillä viikko. Miten onnistuit? Älä kuitenkaan ota liikaa rahaa, vaan suhteuta raha todelliseen tuloosi.

Käteisen rahan käyttäminen tekee sen, että sinun pitää suunnitella viikko etukäteen. Mitä laskuja on tulossa, mitä ajattelit syödä, minne ajattelit mennä. Kaikkea ei voi tehdä, ja joku asia tai tekeminen pitää siirtää tulevaisuuteen. Silloin kun penniä joutuu venyttämään, pitää ymmärtää, että kaikkea ei voi saada kerralla. Asioita pitää priorisoida ja löytää myös sellaista tekemistä, joka on kivaa eikä maksa mitään.

Mitä kivaa tekemistä sinä tiedät, josta itse pidät, eikä se maksa mitään?