Tampereen seudulle on myönnetty tukea toiseksi eniten Uudenmaan jälkeen.
Tampereen kaupunkiseudun yrityksille on jaettu elokuun puoliväliin mennessä yhteensä 85 miljoonaa euroa korona-avustuksia. Avustusta on saanut yhteensä 5276 kaupunkiseudun yritystä tai yrittäjää. Suurin osa tuista, 62,5 miljoonaa euroa, on suuntautunut tamperelaisille yrityksille. Toiseksi eniten tukea ovat saaneet ylöjärveläiset yritykset.
Yli puolet tuen saajista ovat yksinyrittäjiä. Seuraavaksi suurin osa, 14,7 prosenttia, ovat Business Finlandin tukea saaneita yrityksiä. Business Finlandin jakama tuki on myös rahamäärällisesti suurin, 44 miljoonaa euroa. Toiseksi merkittävin tukimuoto on ollut ELY-keskuksen kehittämisavustus, jota on myönnetty 19,7 miljoonaa euroa.
Eniten Business Finlandin myöntämää koronatukea Tampereen kaupunkiseudulla ovat saaneet sekä euromääräisesti että yritysten määrällä mitattuna informaatio- ja viestintäalojen yritykset. 151 alan yritykselle on myönnetty tukea lähes 10 miljoonaa euroa. Teollisuuden yritykset ovat saaneet tukea lähes 9 miljoonaa euroa ja ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan yritykset lähes 8 miljoonaa euroa. Majoitus- ja ravitsemistoiminnan yrityksistä tukea on saanut 47 yritystä, mutta tukisummat ovat yritystä kohden melko matalia, noin 10 000 euroa yritystä kohden.
ELY-keskus jakoi seudulle 8,7 miljoonaa
ELY-keskuksen jakamaa kehittämisavustusta on saanut elokuun puoliväliin mennessä Tampereen kaupunkiseudulla yhteensä 437 yritystä. Näistä yrityksistä 62 prosenttia sijaitsee Tampereella ja niiden saama avustussumma on 8,7 miljoonaa euroa. Seuraavaksi eniten kehittämisavustusta ovat saaneet yritykset Ylöjärvellä, Kangasalla ja Lempäälässä. Yhteensä ELY-keskus on myöntänyt Tampereen kaupunkiseudun yrityksille kehittämisavustusta lähes 14 miljoonaa euroa.
ELY-keskuksen avustusta kaupunkiseudulla ovat eniten, 1,2 miljoonaa euroa, saaneet yritykset, jotka suunnittelevat ja valmistavat ohjelmistoja. Toiseksi eniten tukea ovat saaneet yritykset, joiden toimiala on muu liikkeenjohdon konsultointi ja kolmanneksi eniten muut terveydenhuoltopalvelut.
Business Tampere yhteistyökumppaneineen yritysten apuna
Business Tampere on koronakriisissä palvellut yrityksiä tehostetusti. Keväällä yrityksille tarjottiin yhteistyökumppaneiden, kuten Business Finlandin, Pirkanmaan Yrittäjien, Tampereen kaupungin, Tampereen kauppakamarin, työ- ja elinkeinoministeriön ja Valtiokonttorin, kanssa useita maksuttomia kriisirahoitusinfo-webinaareja. Webinaareihin osallistui 1700 henkilöä, ja webinaarit tallennettiin YouTubeen myöhemmin vapaasti katseltaviksi. Tallenteita on katsottu yhteensä 5500 kertaa. Lisäksi muun muassa Business Tampereen kriisitukipalvelu, rahoitusneuvonnan help desk ja hakemisto pro bono -palveluiden tarjoajista ovat palvelleet yrityksiä.
– Aktiivisesta rahoitustiedon jakamisesta näyttää olleen hyötyä. ELY:n kehittämisavustuksen osalta valtakunnan potista saatiin tukirahaa 1-4 henkeä työllistäville yrityksille 7,2 prosenttia. Tampereen seudulla sijaitsee 6 prosenttia koko maan tämän luokan yrityksistä. Euromäärältään suurimmat Business Finlandin tuet, jotka jaettiin yli viisi henkeä työllistäville yrityksille, muodostivat tukirahoista 5 prosenttia. Seudulla sijaitsee 4 prosenttia koko maan tämän kokoluokan yrityksistä, toteaa Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen.
– Yhteistyö eri toimijoiden kanssa tiedonjakamiseen ja yritysten tukemiseen liittyen on ollut avointa ja pyyteetöntä. On ollut hieno huomata, että huoli on ollut kaikkien yhteinen ja yrityksiä on yritetty auttaa niin monipuolisesti kuin mahdollista. Nopeasti vaihtuneet rahoitusinstrumentit antoivat haastetta yritysten neuvontaan myös asiantuntijoille, mutta verkoston avulla tietoa jaettiin tehokkaasti ja saatettiin heti yritysten tietoon, kertoo Business Tampereen yrityskehityksestä vastaava johtaja Niina Immonen.
FAKTA
- Kaupunkiseudulle yhteensä 85 miljoonaa euroa avustuksia.
- Tästä 62,5 miljoonaa euroa on suuntautunut tamperelaisille yrityksille.
- Ylöjärveläisille yrityksille tukea on myönnetty 4,7 miljoonaa euroa ja lempääläläisille, kangasalalaisille sekä pirkkalalaisille yrityksille kaikille yli 4 miljoonaa euroa.
- Tyypillisimmin kaikissa kaupunkiseudun kunnissa yritykset ovat saaneet eniten tukea Business Finlandilta. Poikkeuksen muodostavat Vesilahden ja Kangasalan yritykset, jotka ovat saaneet eniten tukea ELY-keskuksen kehittämisrahan muodossa.
Lähde: STT Info