Tunnuslukukorttien käyttö muuttuu, POP Avain pysyy

OP Pankin tunnuslukukorttien käyttö muuttuu syksyllä. Ottamalla käyttöön POP Avain -tunnuslukusovelluksen voit jo nyt varautua syksyn muutoksiin. EU:n maksupalveludirektiivi edellyttää 14.9.2019 alkaen entistä varmempaa maksu- ja tilitapahtumien vahvistamista. Tämä edellyttää muutosta Suomessa yleisten tunnuslukukorttien käyttöön.   POP Pankki tarjoaa asiakkailleen vahvan sähköisen tunnistamisen kriteerit täyttävän POP Avain -tunnuslukusovelluksen. Asiakkaille täysin ilmaisen POP Avaimen avulla POP Pankin asiakkaat voivat tunnistautua verkkopankkiin ja POP Mobiiliin sekä vahvistaa maksunsa ja verkkokauppaostoksensa. Kun otat POP Avaimen jo nyt käyttöösi, varmistat pankkipalveluiden sujuvan käytön.   

POP Avainta on helppo käyttää

Vaivaton POP Avain -tunnuslukusovellus toimii älypuhelimilla ja tableteilla (iOS ja Android). Sovelluksen voit ladata oman puhelimesi sovelluskaupasta. Sovelluksen käyttöönotto edellyttää POP Pankin verkkopankkitunnuksia ja tunnuslukukorttia. POP Avaimen lataaminen ei maksa mitään ja sillä voit tunnistautua myös moniin viranomaispalveluihin, kuten verottajan ja Kelan palveluihin.   Lataa sovellus AppStoresta tai GooglePlaysta. Lisätietoja POP Avaimesta ja sen kumppanista POP Mobiilista voit lukea täältä.

Tunnuslukukortti ja sen lisävahvistusmenetelmät

Maksupalveludirektiiviin liittyvä sääntely edellyttää muutoksia tunnuslukukortin käyttöön. Mikäli sinulla ei ole älypuhelinta tai muutoin mahdollisuutta POP Avain -tunnuslukusovelluksen käyttöön, saat tunnuslukukortin rinnalle lisävahvistusmenetelmän, jonka avulla voit vahvistaa verkkomaksut ja tilitapahtumat myös jatkossa. 

Lisävahvistusmenetelmästä ja sen käyttöönottoaikataulusta tiedotetaan myöhemmin. Muutos ei aiheuta katkoksia palveluihin. 

Yhteystietojen päivittäminen tärkeää 

Lisävahvistusmenetelmän käyttöönotto edellyttää, että yhteystietosi ovat ajan tasalla. Voit päivittää matkapuhelinnumerosi ja muut tietosi verkkopankin kohdassa Omat tiedot. Kohta löytyy nimesi alta aukeavasta valikosta.  

Taustaa maksupalveludirektiivistä

EU:n maksupalveludirektiivi pyrkii parantamaan sähköisen maksamisen turvallisuutta. Direktiivi edellyttää, että 14.9.2019 alkaen verkkomaksut ja tilitapahtumat on vahvistettava vahvan sähköisen tunnistamisen periaatteiden mukaisesti.    Lain mukaan Suomessa yleisesti käytetyt tunnuslukukortit ovat helposti kopioitavissa eivätkä siksi yksinään täytä vahvan tunnistamisen kriteerejä. Finanssivalvonnan kannanoton mukaan tunnuslukukortti voi jatkossakin toimia yhtenä tunnistautumisvälineenä, mutta sitä tulee täydentää lisävahvistusmenetelmillä. Käyttäjälle tämä tarkoittaa uutta varmistustapahtumaa.  

Vahva sähköinen tunnistaminen

Vahvalla sähköisellä tunnistamisella on kolme turvaehtoa, joista vähintään kahden tulee toteutua.    Näitä turvaehtoja ovat:  
1. Tieto Tiedolla tarkoitetaan jotain, minkä vain käyttäjä tietää.  Tällainen on esim. salasana tai PIN-koodi.

2. Hallussapito Hallussapidolla tarkoitetaan jotakin, mikä vain käyttäjällä on hallussaan. Tällainen on esim. matkapuhelimessa oleva tunnuslukusovellus, kuten POP Avain. 


3. Ominaisuus Käyttäjän yksilöivä ominaisuus, kuten sormenjälki tai kasvot.   Aiemmin käyttäjä on voinut maksaa laskunsa kirjautumalla verkkopankkiin käyttäjätunnuksen ja salasanan avulla, ja vahvistaa maksunsa tunnuslukukortilta tarkistetun koodin avulla. Tähän vahva sähköinen tunnistaminen tuo muutoksen, sillä kopioitavuutensa takia tunnuslukukortti ei yksin täytä toisen turvaehdon, eli hallussapidon edellytyksiä. Siksi tarvitaan uusia tai täydentäviä varmistusmenetelmiä, joilla varmistetaan, että hallussapidon turvaehto täyttyy.    POP Pankin tunnuslukusovellus POP Avain täyttää vahvan tunnistamisen kriteerit ja asiakkaat voivat ottaa sen käyttöön heti. Paperisen tunnuslukukortin rinnalle POP Pankki tulee tarjoamaan täydentävän lisävahvistusmenetelmän, jonka avulla maksuasiat voi hoitaa myös ilman älypuhelinta. Lisävahvistusmenetelmien käyttöönotosta tiedotetaan myöhemmin.