Koska viimeksi olet analysoinut omaa talouttasi? Oletko esimerkiksi huomannut saavasi omaan puhelimeesi sovelluksia, joiden avulla seuraat todella tarkasti, minne rahasi menevät ja mistä rahasi tulevat? Sovelluksien avulla voit helposti seurata, kuinka paljon sinulla menee rahaa ruokaan ja harrastuksiin, etkä voi piilottaa kuluja näiltä automaattisilta sovelluksilta, eli ne ovat sinua kohtaan kylmän realisteja. Katsotaan tässä seuraavaksi paria asiaa, jotka kannattaa tarkistaa omasta taloudesta.
Omien lainojen tilanne
Useammalla meistä on useita lainoja. Lainoja voi olla osamaksukaupoista kulutusluottoihin, autolainaan ja asuntolainaan. Näistä ne pienimmät lainat kannattaa yhdistää yhdistelmälainalla. Yhdistelmälaina kokoaan pienet lainat yhteen ja maksat useamman lainan sijasta vain yhden laskun kuukaudessa, eli vain yhden lainan kulut ja korot, kun vastaavasti nyt saatat maksaa useamman lainan kuukausikulut.
Lisäksi yhden lainan seuraaminen on todella paljon helpompaa kuin useamman osamaksun tai kulutusluoton. Eikä vain seuraaminen, mutta jo loogisesti ajateltuna kaikki yhteen lainaan liittyvä hallinnointi on helpompaa kuin useamman lainan hallinnointi ja jo muutaman pienen lainan yhdistäminen yhdeksi lainaksi saattaa antaa kuukausittaiseen talouskassaan kymmeniä euroja lisää rahaa.
Omien talouskulujen tilanne
Kuinka monta kertaa olet joutunut heittämään ruokamenojasi kuvaavan luvun täysin omasta päästäsi? Mitä jos puhelimessasi olisi sovellus, joka oikeasti seuraisi kaikkia ostoksiasi ja kertoisi, kuinka paljon olet ostanut lihaa tai limuja, ja kuinka paljon ostoksista on suomalaista tuotantoa ja mikä tulee kauempaa. Analysoimatta omaa taloutta ja sen rakennetta, et voi oikeasti tietää, minne rahasi menee. Tämä on kuitenkin järkevää seurata, jos sinulla on kuukausittain välillä ongelmia laskujen maksamisesta tai lompakon tyhjyydestä. Ajoittamalla omat ostokset ja suunnittelemalla viikon ruokalista ajoissa, pystyt säästämään todella isoja määriä euroja kuukausittain. Samalla suunnittelu myös vähentää kaikenlaista hävikkiä.
Suunnittelemalla omaan taloutta eteenpäin, ja varsinkin näitä pakollisia osioita kuten syömisen suunnittelu yhdistettyä uusien ruoka-annosten valmistamisen opetteluun voi tuoda helposti jopa satoja euroja säästöjä kuukaudessa. Kannattaa seurata oman talouden ruokakuluja sovelluksen kautta.
Laadi taloussuunnitelma
- Selvitä ensin tulot, jotta näet paljonko voit käyttää rahaa velkaantumatta. Tuloja syntyy esimerkiksi palkoista, eläkkeistä ja tuista
- Pidä kirjaa menoistasi. Selvitä, mihin rahasi menevät. Kirjaa menot päivittäin tai vaikka kerran viikossa kuittien mukaan. Tämä auttaa myös muistamaan eräpäivät ja varautumaan maksuihin
- Muista laskea myös velat mukaan
- Tee vuoden lopussa vuosiyhteenveto ja arvioi suunnitelman onnistumista
Oma omaisuus
Lähes jokainen meistä voi tiukentaa omaa budjettia siten, että säästöön saisi jopa sata euroa kuukaudessa. Sen sijaan, ett jättäisi tämän satasen omalle tilille, jokainen pankki tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa tämä raha, vaikka kuukausittaisella rahastosäästämisellä. Satanen kuukaudessa sivuun ei välttämättä tunnu paljolta, mutta sopivalla palvelulla sekin rahamäärä kasvaa nopeasti korkoa korolle, ja raha on saatavissa nopeasti äkillisiin menoihin.
On omaisuus kiinteistössä tai sijoituksissa, kannattaa aina miettiä, miten sen myös turvaa tai vakuuttaa.
Vakuutukset
Oman elämän isoimmat muutokset tulevat liian usein yllättäen, ja draamaa aiheuttaen. Sairaus, onnettomuus, työttömyys on tilanteita, jotka vaikuttavat oman elämän hallintaan isosti. Siksi jokaisen ihmisen pitäisi varmistaa, että hänellä on edes jonkinlainen vakuutus. Vakuutusturva siltä varalta, että jotain yllättävää tapahtuu. Kuolemantapauksessa aviopuolisolle hoidettu vakuutustulo saattaa olla elintärkeä kuolemanjälkeisissä kuluissa sekä elämän uudelleenjärjestelyissä. Vakuutukset ovat yleensä se asia, joissa ei kannata säästää. Kirjoittaja itse esimerkiksi säästi aikoinaan 90-luvull auton varkausvakuutuksen kanssa, ja kyseinen auto on ollut ainoa, mikä oikeasti varastettiin!
Työ ja harrastukset
Monet saavat tulonsa töiden kautta. Monet meistä kuluttavat ison osan tuloistaan harrastuksiin, mutta kumpaa pystyt kehittämään? Voitko kehittää itseäsi millä tavoin ansaitaksesi enemmän tai päästäksesi sopivimpiin töihin? Entä sitten harrastuksen kehittäminen, haluatko tehdä harrastuksestasi ammatin?
Arkemme on täynnä risteystilanteita, joissa teemme päivittäin useita päätöksiä. Osa päätöksistämme syntyy täysin automaattisesti, meidän edes niitä ajattelematta. Mutta mikäli sinun taloudessasi on tilanne, että raha katoaa jonnekin, etkä oikein tiedä, miksi olet aina lompakko tyhjänä – tee edellä mainitut asiat, ja takaan, että tunnet taloutesi väylät paremmin.