Danske Bank: Suomalaiset syyskuussa ostopäällä – myydyimpien kotimaisten osakkeiden joukossa Nokia ja Finnair

Vaikka epävarmuustekijöitä on näköpiirissä koko kourallinen, eivät Danske Bankin piensijoittaja-asiakkaat tästä hätkähtäneet. Markkinoiden laskusta huolimatta yksityissijoittajat olivat syyskuussa ostopäällä, kertoo Danske Bankin tuore osakekatsaus.

Syyskuussa osakkeiden kurssit laskivat ympäri maailmaa, vaikka vielä aivan kuun alussa USA:n keskeiset osakeindeksit tekivät uudet kaikkien aikojen korkeimmat tasot. Laskua vauhdittivat markkina-arvoltaan isot alkuvuoden menestyjäosakkeet kuten teknologiayhtiöt Amazon, Alphabet, Microsoft ja Apple.

”Markkinoilla heräsi huoli, että osakkeet olivat nousseet maaliskuun pahnanpohjilta liian paljon ja liian nopeasti, etenkin kun Euroopassa koronavirusepidemia on jälleen kiihtymässä eivätkä Yhdysvalloissa poliitikot ole vieläkään päässeet yksimielisyyteen uudesta talouden apupaketista”, sanoo Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen.

Muita epävarmuustekijöitä ovat yhä hitaasti etenevät brexit-neuvottelut ja marraskuun alun Yhdysvaltojen vaalit. Nämä eivät kuitenkaan ole pelottaneet Danske Bankin suomalaisia piensijoittaja-asiakkaita, vaan elokuun nettomyyntien jälkeen syyskuussa asiakkaat olivat jälleen netto-ostajia.

”Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että teknologiapainotteisilla Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla Dansken piensijoittaja-asiakkaat olivat edelleen nettomyyjiä, mutta suomalaisia osakkeita ostettiin. Globaalissa tarkastelussa syyskuussa nähty markkinan korjausliike oli vahvasti teknologiavetoinen. Lopulta syyskuun kokonaislasku jäi kuitenkin melko pieneksi”, Tuukka Kemppainen sanoo.

Kokonaisvaihdon osalta Suomi pysyi selvänä ykkösenä ja Yhdysvallat kakkosena. Suomessa ostokohteina olivat muun muassa Sampo, Elisa ja Sanoma. Myytyjen kärkisijoilta löytyy muun muassa Nokia, joka oli heinä-elokuussa ajoittain vahvassa nousussa, mutta joka IT-toimialaan kuuluvana sai osansa syyskuun kurssilaskusta.

Nettomyytyjen joukossa oli myös Finnair, jota uudelleen heikentyvä Euroopan koronavirustilanne on haitannut.  Yhdysvalloissa nettomyytyjen kärjessä oli Tesla, jonka osake heilui syyskuun aikana valtavasti.

Lähde: STT Info